Ciasto czekoladowo- orzechowe
Przepis:
📌 150 g płatków owsianych
📌 290 ml mleka
📌 60 g masła
📌 130 g cukru trzcinowego ( jeśli lubisz bardzo słodkie możesz dodać troszkę więcej)
📌 2 jajka
📌 60 g mąki pełnoziarnistej
📌 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
📌 0,5 łyżeczki sody
📌 75 g orzechów włoskich drobno posiekanych
📌 60 g czekolady w kroplach u mnie gorzka, może być też posiekana
Przygotowanie:
W garnku gotujemy mleko. Do gorącego mleka dodajemy płatki owsiane i odstawiamy na 10 min. Do całości dodajemy masło i połowę cukru. Mieszamy i odstawiamy.
Jajka ubijamy z drugą połową cukru na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy chłodne płatki owsiane. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do misy.
Posiekane orzechy i czekoladę dodajemy do całości, przelewamy do foremki o średnicy 16 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 45 minut, do suchego patyczka .
Po upieczeniu i schłodzeniu dekorujemy polewą :
50 ml śmietanki 30%
50 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
i malinami.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz