Ciasto czekoladowo- orzechowe

 


Przepis: 

📌 150 g płatków owsianych

📌 290 ml mleka 

📌 60 g masła 

📌 130 g cukru trzcinowego ( jeśli lubisz bardzo słodkie możesz dodać troszkę więcej) 

📌 2 jajka

📌 60 g mąki pełnoziarnistej 

📌 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

📌 0,5 łyżeczki sody 

📌 75 g orzechów włoskich drobno posiekanych 

📌 60 g czekolady w kroplach u mnie gorzka, może być też posiekana 


Przygotowanie: 

W garnku gotujemy mleko. Do gorącego mleka dodajemy płatki owsiane i odstawiamy na 10 min. Do całości dodajemy masło i połowę cukru. Mieszamy i odstawiamy.

Jajka ubijamy z drugą połową cukru na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy chłodne płatki owsiane. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do misy.

Posiekane orzechy i czekoladę dodajemy do całości, przelewamy do foremki o średnicy 16 cm. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok 45 minut, do suchego patyczka . 


Po upieczeniu i schłodzeniu dekorujemy polewą : 

50 ml śmietanki 30%

50 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej

i malinami. 


Smacznego:)



Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja