Truskawkowa polana
Biszkopt :
📌 5 jajek
📌 140 g cukru pudru
📌 200 g mąki pszennej
📌 1.5 łyżeczki pdp
📌 140 g szpinaku świeżego
📌 110 g oleju
📌 35g budyniu waniliowego
Białka ubij na sztywno, stopniowo dodaj cukier i nastepnie po 1 żółtku aż masa będzie gęsta i jasna.
Szpinak zblenduj razem z olejem. Dodaj do masy , wymieszaj do połączenia się składników. Następnie dodaj przesiane i wymieszane pozostałe składniki suche. Wymieszaj delikatnie na małych obrotach miksera lub szpatułką.
Przelej do blaszki o wymiarach 35x23 cm i piecz 35 min w 175 °
Krem :
📌 500 g truskawek mrożonych
📌 80 g Cukru
📌 500 g śmietany 30%
📌 125 g mascarpone
📌 20 g żelatyny
Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody. Odstawiam na 10 minut do napęcznienia.
Truskawki podgrzewam w rondelku z cukrem, blenduję i pozostawiam do zagotowania .
Zdejmuję z ognia, dodaję żelatynę i mieszam do rozpuszczenia . Studzę .
Śmietanę ubijam z mascarpone , pod koniec dodaję wystudzony mus truskawkowy.
Wykładam na biszkopt. Chłodzę w lodówce.
📌 1 galaretka czerwona
📌 ok. 500 g truskawek świeżych pokrojonych
Galaretkę rozpuszczam w 450 g gorącej wody i studzę.
Truskawki uładam na cieście i zalewam tężejącą galaretką.
Chłodzę w lodówce przez noc .
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz