Truskawkowa polana



 Biszkopt : 

📌 5 jajek 
📌 140 g cukru pudru 
📌 200 g mąki pszennej 
📌 1.5 łyżeczki pdp 
📌 140 g szpinaku świeżego 
📌 110 g oleju 
📌 35g budyniu waniliowego 
Białka ubij na sztywno,  stopniowo dodaj cukier i nastepnie po 1 żółtku aż masa będzie gęsta i jasna. 
Szpinak zblenduj razem z olejem. Dodaj do masy , wymieszaj do połączenia się składników. Następnie dodaj przesiane i wymieszane pozostałe składniki suche. Wymieszaj delikatnie na małych obrotach miksera lub szpatułką.  

Przelej do blaszki o wymiarach 35x23 cm i piecz 35 min w 175 ° 

Krem : 
📌 500 g truskawek mrożonych 
📌 80 g Cukru 
📌 500 g śmietany 30% 
📌 125 g mascarpone
📌 20 g żelatyny 
Żelatynę zalewam 2 łyżkami zimnej wody. Odstawiam na 10 minut do napęcznienia.  
Truskawki podgrzewam w rondelku z cukrem, blenduję i pozostawiam do zagotowania . 
Zdejmuję z ognia, dodaję żelatynę i mieszam do rozpuszczenia . Studzę . 

Śmietanę ubijam z mascarpone , pod koniec dodaję wystudzony mus truskawkowy.  
Wykładam na biszkopt. Chłodzę w lodówce.  

📌 1 galaretka czerwona 
📌 ok. 500 g truskawek świeżych pokrojonych 
Galaretkę rozpuszczam w 450 g gorącej wody i studzę. 
Truskawki uładam na cieście i zalewam tężejącą galaretką.  

Chłodzę w lodówce przez noc . 

Smacznego:) 



Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja