Ciasto Wielkanocne
To ciasto zrobiło furrorę na urodzinach i jestem pewna , że będzie hitem tej Wielkanocy ! 🌿🐣
Pięknie się prezentuje i jest przepyszne !
Połączenie puszystego biszkoptu szpinakowego , lekko kwaskowej masy serowej i słodkich brzoskwiń 😋
Biszkopt szpinakowy :
📌 5 jajek
📌 140 g cukru pudru
📌 200 g mąki pszennej
📌 1.5 łyżeczki pdp
📌 140 g szpinaku świeżego
📌 110 g oleju
📌 35g budyniu waniliowego
Białka ubij na sztywno, stopniowo dodaj cukier i nastepnie po 1 żółtku aż masa będzie gęsta i jasna.
Szpinak zblenduj razem z olejem . Dodaj do masy , wymieszaj do połączenia się składników. Następnie dodaj przesiane i wymieszane pozostałe składniki suche. Wymieszaj delikatnie na małych obrotach miksera lub szpatułką.
Przelej do blaszki o wymiarach 35x23 cm i piecz 35 min w 175 °
Biszkopt można nasączyć syropem z brzoskwiń, albo sokiem z cytryny z wodą .
Dla mnie ta druga opcja daje bardziej wyrazisty smak i ciasto jest pyszniejsze 😋
Dodatkowo :
📌 2 galaretki krystaliczne po 72g
📌 3 szkl.wody 650g
Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia.
📌 2 puszki brzoskwiń w syropie
Masa serowa :
📌 35g galaretki cytrynowej
📌 90 g wody
📌 250 g śmietany 30 %
📌 500 g sera z wiaderka
📌 4 łyżki cukru pudru ( 60g )
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie. Zostaw do wystudzenia.
Śmietanę z cukrem ubij na sztywno , następnie dodaj ser wymieszaj i na koniec wystudzoną płynną galaretkę .
Wyłóż masę serową na ciasto i schłodź w lodówce .
Wyłóż brzoskwinie i zalej tężejąca galaretką.
Komentarze
Prześlij komentarz