Keks



KEKS to pyszny i pełen bakalii wypiek , który kojarzy się ze świętami . 

Przepis : 

📌 150 g masła 

📌 1 szkl. cukru 

📌 3 jajka 

📌 0.5 szkl. mleka 

📌 2 szkl mąki 

📌 1.5 łyżeczki pdp 

📌 zapach arakowy 

📌 bakalie - mieszanka keksowa 


Ucieram mikserem masło , następnie dodaję po jednym żółtku i cukier stopniowo.  Dodaję  mleko, zapach arakowy , a następnie mąkę i proszek do pieczenia. 

Ubijam białka na sztywną pianę . Delikatnie mieszam z pozostałą masą oraz dodaję bakalie. 

Przekładam do blaszki o wymiarach 12 cm x 25 cm. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 175°  ok 60 minut .

Sprawdzam patyczkiem .




Udekorowałam lukrem , skórką pomarańczową i pokruszonymi malinami liofilizowanymi. 

Przepis na lukier jest bardzo prosty. 

Pół szklanki cukru pudru + odrobina gorącej wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy i gotowe 😃👍

Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja