Keks
KEKS to pyszny i pełen bakalii wypiek , który kojarzy się ze świętami .
Przepis :
📌 150 g masła
📌 1 szkl. cukru
📌 3 jajka
📌 0.5 szkl. mleka
📌 2 szkl mąki
📌 1.5 łyżeczki pdp
📌 zapach arakowy
📌 bakalie - mieszanka keksowa
Ucieram mikserem masło , następnie dodaję po jednym żółtku i cukier stopniowo. Dodaję mleko, zapach arakowy , a następnie mąkę i proszek do pieczenia.
Ubijam białka na sztywną pianę . Delikatnie mieszam z pozostałą masą oraz dodaję bakalie.
Przekładam do blaszki o wymiarach 12 cm x 25 cm. Piekę w rozgrzanym piekarniku do 175° ok 60 minut .
Sprawdzam patyczkiem .
Udekorowałam lukrem , skórką pomarańczową i pokruszonymi malinami liofilizowanymi.
Przepis na lukier jest bardzo prosty.
Pół szklanki cukru pudru + odrobina gorącej wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Mieszamy i gotowe 😃👍
Komentarze
Prześlij komentarz