Orzechowiec


*Biszkopt

馃搶 4 jajka zawsze daj臋 rozm L
馃搶 3/4 szkl. m膮ki
馃搶 3/4 szkl. cukru
馃搶 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
馃搶 2 艂y偶ki kakao

*Wk艂adka orzechowa

馃搶  25 dag orzech贸w w艂oskich ( posiekane drobno lub potraktowane chwil臋 w blenderem wtedy jest szybciej 馃榿 )
馃搶 5 bia艂ek (偶贸艂tka zostawiamy do masy ) rozm L 
馃搶 3/4 szkl cukru
馃搶 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
馃搶1 艂y偶ka m膮ki pszennej
馃搶1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej

* Masa
馃搶 1/2 szkl. mleka
馃搶 1/2 szkl. cukru
馃搶 5 偶贸艂tek rozm L

馃搶 30 dag mas艂a 82% 

- opcjonalnie odrobina spirytusu do smaku

* Masa kajmakowa - gotowy produkt 

Przygotowanie :
Wykona膰 biszkopt. Bia艂ka oddzieli膰 od 偶贸艂tek,  ubi膰 na sztywno,  partiami dodawa膰 cukier do rozpuszczenia si臋.  Nast臋pnie dodajemy po jednym 偶贸艂tku.  M膮k臋 wymiesza膰 z proszkiem i kakao.  Doda膰 do masy i wymiesza膰 szpatu艂k膮 lub na wolnych obrotach miksera.
Wyla膰 do formy 38/32 cm .
Piec 30 - 35 minut w temperaturze 175-180 °

Wk艂adka orzechowa :

Bia艂ka ubi膰, doda膰 cukier . Ubijac do rozpuszczenia si臋 cukru.  M膮ki wymiesza膰 z proszkiem do pieczenia i orzechami . Delikatnie po艂膮czy膰 z bia艂kami. Wyla膰 na form臋.  Piec ok 30 minut w temperaturze 175-180 °

Masa z 偶贸艂tek :
Do rondelka doda膰 偶贸艂tka i cukier , rozmiesza膰 doda膰 mleko.  Ustawi膰 wolny ogie艅 . 
Cz臋sto mieszaj膮c, najlepiej r贸zg膮 kuchenn膮, podgrzewa膰. Trzyma膰 na ogniu do zagotowania . Masa nie powinna by膰 zbyt rzadka , ale z kolei nie mo偶e si臋 te偶 艣ci膮膰 za bardzo. Zobacz w wyr贸偶nionej relacji na instagramie @torty_moja_pasja jak powinna wygl膮da膰.
Wystudzi膰. 



Je艣li co艣 p贸jdzie nie tak spr贸buj zblendowa膰 zanim wyrzucisz. 




Mas艂o utrze膰 do bia艂o艣ci i partiami dodawa膰 wystudzon膮 mas臋 jajeczn膮. 
Opcjonalnie doda膰 spirytus.



Sk艂adamy :

Biszkopt kakaowy ➡ masa z 偶贸艂tek ➡ wk艂adka orzechowa ➡ masa kajmakowa ➡ orzechy do dekoracji.

Smacznego 馃槈

Komentarze

Prze艣lij komentarz

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja