Orzechowiec


*Biszkopt

📌 4 jajka zawsze daję rozm L
📌 3/4 szkl. mąki
📌 3/4 szkl. cukru
📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia
📌 2 łyżki kakao

*Wkładka orzechowa

📌  25 dag orzechów włoskich ( posiekane drobno lub potraktowane chwilę w blenderem wtedy jest szybciej 😁 )
📌 5 białek (żółtka zostawiamy do masy ) rozm L 
📌 3/4 szkl cukru
📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia
📌1 łyżka mąki pszennej
📌1 łyżka mąki ziemniaczanej

* Masa
📌 1/2 szkl. mleka
📌 1/2 szkl. cukru
📌 5 żółtek rozm L

📌 30 dag masła 82% 

- opcjonalnie odrobina spirytusu do smaku

* Masa kajmakowa - gotowy produkt 

Przygotowanie :
Wykonać biszkopt. Białka oddzielić od żółtek,  ubić na sztywno,  partiami dodawać cukier do rozpuszczenia się.  Następnie dodajemy po jednym żółtku.  Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao.  Dodać do masy i wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera.
Wylać do formy 38/32 cm .
Piec 30 - 35 minut w temperaturze 175-180 °

Wkładka orzechowa :

Białka ubić, dodać cukier . Ubijac do rozpuszczenia się cukru.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami . Delikatnie połączyć z białkami. Wylać na formę.  Piec ok 30 minut w temperaturze 175-180 °

Masa z żółtek :
Do rondelka dodać żółtka i cukier , rozmieszać dodać mleko.  Ustawić wolny ogień . 
Często mieszając, najlepiej rózgą kuchenną, podgrzewać. Trzymać na ogniu do zagotowania . Masa nie powinna być zbyt rzadka , ale z kolei nie może się też ściąć za bardzo. Zobacz w wyróżnionej relacji na instagramie @torty_moja_pasja jak powinna wyglądać.
Wystudzić. 



Jeśli coś pójdzie nie tak spróbuj zblendować zanim wyrzucisz. 




Masło utrzeć do białości i partiami dodawać wystudzoną masę jajeczną. 
Opcjonalnie dodać spirytus.



Składamy :

Biszkopt kakaowy ➡ masa z żółtek ➡ wkładka orzechowa ➡ masa kajmakowa ➡ orzechy do dekoracji.

Smacznego 😉

Komentarze

Prześlij komentarz

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja