Orzechowiec
*Biszkopt
📌 4 jajka zawsze daję rozm L📌 3/4 szkl. mąki
📌 3/4 szkl. cukru
📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia
📌 2 łyżki kakao
*Wkładka orzechowa
📌 25 dag orzechów włoskich ( posiekane drobno lub potraktowane chwilę w blenderem wtedy jest szybciej 😁 )
📌 5 białek (żółtka zostawiamy do masy ) rozm L
📌 3/4 szkl cukru
📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia
📌1 łyżka mąki pszennej
📌1 łyżka mąki ziemniaczanej
* Masa
📌 1/2 szkl. mleka
📌 1/2 szkl. cukru
📌 5 żółtek rozm L
📌 30 dag masła 82%
- opcjonalnie odrobina spirytusu do smaku
* Masa kajmakowa - gotowy produkt
Przygotowanie :
Wykonać biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno, partiami dodawać cukier do rozpuszczenia się. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Dodać do masy i wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera.
Wylać do formy 38/32 cm .
Piec 30 - 35 minut w temperaturze 175-180 °
Wkładka orzechowa :
Białka ubić, dodać cukier . Ubijac do rozpuszczenia się cukru. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i orzechami . Delikatnie połączyć z białkami. Wylać na formę. Piec ok 30 minut w temperaturze 175-180 °
Masa z żółtek :
Do rondelka dodać żółtka i cukier , rozmieszać dodać mleko. Ustawić wolny ogień .
Często mieszając, najlepiej rózgą kuchenną, podgrzewać. Trzymać na ogniu do zagotowania . Masa nie powinna być zbyt rzadka , ale z kolei nie może się też ściąć za bardzo. Zobacz w wyróżnionej relacji na instagramie @torty_moja_pasja jak powinna wyglądać.
Wystudzić.
Wystudzić.
Jeśli coś pójdzie nie tak spróbuj zblendować zanim wyrzucisz.
Masło utrzeć do białości i partiami dodawać wystudzoną masę jajeczną.
Opcjonalnie dodać spirytus.
Składamy :
Biszkopt kakaowy ➡ masa z żółtek ➡ wkładka orzechowa ➡ masa kajmakowa ➡ orzechy do dekoracji.
Smacznego 😉
Składamy :
Biszkopt kakaowy ➡ masa z żółtek ➡ wkładka orzechowa ➡ masa kajmakowa ➡ orzechy do dekoracji.
Smacznego 😉
Czy biszkopty trzeba nasączyć?
OdpowiedzUsuń