Słonecznikowiec
SŁONECZNIKOWIEC ❤
Pyszne ciasto, które sprawdzi się na nie jedną okazje.
KAKAOWY BISZKOPT
📌6 jajek
📌2 białka (z masy)
📌3/4 szkl mąki pszennej tortowej
📌2 łyżki mąki ziemniaczanej
📌1 łyżeczka pdp
📌0,5 szkl cukru
📌3 płaskie łyżki kakao
8 białek (6+2 z masy) ubijamy na sztywną, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia i uzyskania błyszczącej piany, dodajemy po 1 żółtku (w sumie 6 szt)Na koniec resztę składników i wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 25 x 35. Pieczemy ok 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku góra-dół (do suchego patyczka)
Po wystudzeniu przekrawamy na 2 części.
KREM
📌1250 ml mleka (5 szklanek)
📌3 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40g bez cukru
📌2 żółtka (białka do biszkoptu)
📌1 cukier waniliowy 8g
📌1 niepełna szkl cukru
📌3 pełne łyżki maki pszennej tortowej
📌250 g masła
1 litr mleka doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu. W miseczce mieszamy budynie, mąkę, żółtka, oba cukry i pozostałą część mleka. Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Do gotującego mleka wlewamy powstałą masę i na małym ogniu gotujemy do zgęstnienia, ok 5 min cały czas mieszając.
Masło ucieramy na puch , dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Masa wychodzi gladka , aksamitna, idealnie rozpływa się w ustach.
PONCZ
2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 125ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru
SŁONECZNIK PRAŻONY
📌350 g słonecznika
📌100 g masła
📌4 łyżki mleka
📌1 łyżka cukru waniliowego
📌0,5 szklanki cukru pudru
Do garnka dajemy mleko, cukier, cukier waniliowy i masło. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Dodajemy słonecznik.
Wszystko mieszamy-chwilę smażymy. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i prażymy.
Ważne by mieszać do chwilę słonecznik by się nie przypalił. Gdy będzie miał ładny złocisty kolor, wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Po wystudzenia wszystko stwardnieje, kruszmy słonecznik na górną warstwę kremu.
Przekładamy :
Biszkopt ➡️ nasączamy ➡️ 2/3 kremu ➡️ biszkopt ➡️nasączamy ➡️ reszta kremu ➡️ prażony słonecznik
Komentarze
Prześlij komentarz