Słonecznikowiec


SŁONECZNIKOWIEC ❤

Pyszne ciasto,  które sprawdzi się na nie jedną okazje.  


KAKAOWY BISZKOPT 

📌6 jajek 

📌2 białka (z masy)

📌3/4 szkl mąki pszennej tortowej

📌2 łyżki mąki ziemniaczanej

📌1 łyżeczka pdp

📌0,5 szkl cukru

📌3 płaskie łyżki kakao 

8 białek (6+2 z masy) ubijamy na sztywną, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia i uzyskania błyszczącej piany, dodajemy po 1 żółtku (w sumie 6 szt)Na koniec resztę składników i wszystko miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę 25 x 35. Pieczemy ok 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku góra-dół (do suchego patyczka)

Po wystudzeniu przekrawamy na 2 części.  

KREM  

📌1250 ml mleka (5 szklanek)

📌3 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40g bez cukru

📌2 żółtka (białka do biszkoptu)

📌1 cukier waniliowy 8g

📌1 niepełna szkl cukru

📌3 pełne łyżki maki pszennej tortowej

📌250 g masła 

1 litr mleka doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu.  W miseczce mieszamy budynie,  mąkę, żółtka,  oba cukry i pozostałą część mleka.  Mieszamy dokładnie by nie było grudek.  Do gotującego mleka wlewamy powstałą masę i na małym ogniu gotujemy do zgęstnienia,  ok 5 min cały czas mieszając.  

Masło ucieramy na puch , dodajemy po 1 łyżce ostudzonego budyniu.  Masa wychodzi gladka , aksamitna, idealnie rozpływa się w ustach.  

PONCZ 

2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 125ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru

SŁONECZNIK PRAŻONY 

📌350 g słonecznika

📌100 g masła

📌4 łyżki mleka

📌1 łyżka cukru waniliowego

📌0,5 szklanki cukru pudru

Do garnka dajemy mleko, cukier, cukier waniliowy i masło. Podgrzewamy do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Dodajemy słonecznik.  

Wszystko mieszamy-chwilę smażymy. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i prażymy. 

Ważne by mieszać do chwilę słonecznik by się nie przypalił. Gdy będzie miał ładny złocisty kolor, wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Po wystudzenia wszystko stwardnieje, kruszmy słonecznik na górną warstwę kremu. 





Przekładamy : 

Biszkopt ➡️ nasączamy ➡️ 2/3 kremu ➡️ biszkopt ➡️nasączamy ➡️ reszta kremu ➡️ prażony słonecznik

Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja