Tort
Tort
Blaty orzechowe i kakaowe
Krem biały michałek , cappuccino i czekolada
Przepis :
Biszkopt orzechowy
📌 5 jajek
📌 4 łyżki cukru ( 80 g)
📌 130 g orzechów tartych ( dałam 50 g włoskich @moreso.pl resztę migdały tarte @moreso.pl )
📌 2 łyżki bułki tartej (26 g)
📌 2 płaskie łyżki mąki tortowej ( 20g)
📌 1 płaska łyżka kaszy mannej (10g)
📌 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielam od żółtek, z odrobiną soli ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo dodaję cukier i po 1 żółtku. Ubijam na gęstą i puszystą masę, następnie wsypuję stopniowo składniki suche wymieszane delikatnie by masa nie opadła.
Przekladam do tortownicy o średnicy 21cm. Piekę w temperaturze 180° ok. 35 minut
Biszkopt kakaowy:
📌 3 jajka
📌 ¾ szkl cukru
📌 2 czubate łyżki mąki tortowej
📌 1.5 łyżki kakao
📌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
📌 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Piekę ok.20 minut w temp 165°
Krem :
📌 500 ml śmietanki 30%
📌 250 ml serka mascarpone
Ubijam na sztywno i dzielę na 3 części. Do jednej dodaję około 7 cukierków biały Michałek startych na tarce.
Do drugiej rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę- 100 g.
Do trzeciej części dodaję zaparzone wcześniej i wystudzone cappuccino (4 łyżki cappuccino na 2 łyżki gorącej wody) oraz 2 łyżki cukru pudru. Mieszam na małych obrotach do połączenia się składników.
Nasączam delikatnie cappuccino.
Składam w rancie w następujący sposób;
Biszkopt orzechowy ➡️ dżem porzeczkowy ➡️ masa czekoladowa ➡️ biszkopt kakaowy ➡️ dżem porzeczkowy ➡️ krem cappuccino ➡️ biszkopt orzechowy ➡️ krem z białych michałków ➡️ biszkopt orzechowy
Chłodzę przez kilka godzin w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz