Tort


 Tort 

Blaty orzechowe i kakaowe 

Krem biały michałek , cappuccino i czekolada 


Przepis : 

Biszkopt orzechowy 

📌 5 jajek 

📌 4 łyżki cukru ( 80 g)

📌 130 g orzechów tartych ( dałam 50 g włoskich @moreso.pl resztę migdały tarte @moreso.pl )

📌 2 łyżki bułki tartej (26 g)

📌 2 płaskie łyżki mąki tortowej ( 20g)

📌 1 płaska łyżka kaszy mannej (10g)

📌 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 


Białka oddzielam od żółtek,  z odrobiną soli ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo dodaję cukier i po 1 żółtku. Ubijam na gęstą i puszystą masę, następnie wsypuję stopniowo składniki suche wymieszane delikatnie by masa nie opadła.

Przekladam do tortownicy o średnicy 21cm.  Piekę w temperaturze 180° ok. 35 minut


Biszkopt kakaowy: 

📌 3 jajka 

📌 ¾ szkl cukru 

📌 2 czubate łyżki mąki tortowej 

📌 1.5 łyżki kakao

📌 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

📌 ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 

Piekę ok.20 minut w temp 165°

Krem : 

📌 500 ml śmietanki 30% 

📌 250 ml serka mascarpone 

Ubijam na sztywno i dzielę na 3 części. Do jednej dodaję około 7 cukierków biały Michałek startych na tarce. 

Do drugiej rozpuszczoną w kąpieli wodnej, przestudzoną czekoladę- 100 g.

Do trzeciej części dodaję zaparzone wcześniej i wystudzone cappuccino (4 łyżki cappuccino na 2 łyżki gorącej wody) oraz 2 łyżki cukru pudru. Mieszam na małych obrotach do połączenia się składników. 

Nasączam delikatnie cappuccino. 

Składam w rancie w następujący sposób; 

Biszkopt orzechowy ➡️ dżem porzeczkowy ➡️ masa czekoladowa ➡️ biszkopt kakaowy ➡️ dżem porzeczkowy ➡️ krem cappuccino ➡️ biszkopt orzechowy ➡️ krem z białych michałków ➡️ biszkopt orzechowy 

Chłodzę przez kilka godzin w lodówce.




Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja