Sushi
Przygotowanie sushi wcale nie jest, aż tak trudne jak może nam się na początku wydawać.
Tym razem użyłam następujące składniki:
* tuńczyk , mango , ogórek, papryka
* łosoś, ogórek, paluszki surimi starte na tarce ,serek kanapkowy
chrzanowy
* kurczak wędzony, papryka kolorowa
* paluszki surimi w całości, papryka , ogórek itp
Składniki do środka daj takie jakie lubisz .
Potrzebujesz :
📌 nori jedno opakowanie
📌 ryż do sushi
📌 pasta wasabi
📌 zalewa do ryżu
( 7 łyżek octu ryżowego , 3-4 łyżki cukru i dużą szczyptę soli. Wszystko mieszamy dokładnie i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się. Nie gotujemy !
📌 ulubione dodatki
📌 mata do zwijania sushi
Przygotowanie :
Ryż ok 400 g zalewam wodą w garnku, dokładnie mieszam i płuczę. Czynność powtarzam do momentu aż woda będzie przezroczysta . Ostatni raz zalewam wodą i odstawiam na ok 30 minut. Po tym czasie płuczę raz jeszcze, dodaję ok 4 szklanki wody na tą proporcję.
Stosuję zasadę 1 szklanka ryżu na 1 i 1/3 szklanki wody . Gotuję pod przykryciem i ok 15 minut , na wolnym ogniu. Następnie zostawiam w garnku pod przykryciem na kolejne 15 minut , po tym czasie dodaję zalewę do ryżu, mieszam i pozostawiam do wystudzenia.
Ważne ‼️ ryż musi być dobrze wystudzony , z ciepłym ryżem nori robi się gumowate !
Arkusz nori układam na macie błyszczącą stroną do dołu , nakładamy dość równą i niezbyt grubą warstwę ryżu , wyrównuję i rozprowadzam zwilżoną w wodzie łyżką lub palcami . Na końcu zostawiamy ok 1 cm wolny pasek bez ryżu wtedy lepiej nam się skleji.
Na brzegu smaruję cienką warstwę wasabi, uwaga bo jest bardzo ostre‼️ wystarczy mała ilość, następnie układam na nim mnóstwo dodatków i zwijam. Kroję bardzo ostrym nożem bez ząbków.
Smacznego ❤
Komentarze
Prześlij komentarz