Sushi






Przygotowanie sushi wcale nie jest, aż tak trudne jak może nam się na początku wydawać. 


Tym razem użyłam następujące składniki:

* tuńczyk , mango , ogórek, papryka 

* łosoś,  ogórek,  paluszki surimi starte na tarce ,serek kanapkowy

 chrzanowy

 * kurczak wędzony,  papryka kolorowa

* paluszki surimi w całości,  papryka , ogórek itp 

Składniki do środka daj takie jakie lubisz . 


Potrzebujesz : 

📌 nori jedno opakowanie

📌 ryż do sushi

📌 pasta wasabi 

📌 zalewa do ryżu

( 7 łyżek octu ryżowego , 3-4 łyżki cukru i  dużą szczyptę soli. Wszystko mieszamy dokładnie i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się. Nie gotujemy ! 

📌 ulubione dodatki

📌 mata do zwijania sushi 


Przygotowanie : 


Ryż ok 400 g zalewam wodą w garnku,  dokładnie mieszam i płuczę. Czynność powtarzam do momentu aż woda będzie przezroczysta . Ostatni raz zalewam wodą i odstawiam na ok 30 minut.  Po tym czasie płuczę raz jeszcze, dodaję ok 4 szklanki wody na tą proporcję.


Stosuję zasadę 1 szklanka ryżu na 1 i 1/3 szklanki wody . Gotuję pod przykryciem i ok 15 minut , na wolnym ogniu. Następnie zostawiam w garnku pod przykryciem na kolejne 15 minut , po tym czasie dodaję zalewę do ryżu,  mieszam i pozostawiam do wystudzenia.  


Ważne ‼️ ryż musi być dobrze wystudzony , z ciepłym ryżem nori robi się gumowate ! 


Arkusz nori układam na macie błyszczącą stroną do dołu , nakładamy dość równą i niezbyt grubą warstwę ryżu , wyrównuję i rozprowadzam zwilżoną w wodzie łyżką lub palcami . Na końcu zostawiamy ok 1 cm wolny pasek bez ryżu wtedy lepiej nam się skleji.  


Na brzegu smaruję cienką warstwę wasabi,  uwaga bo jest bardzo ostre‼️ wystarczy mała ilość, następnie układam na nim mnóstwo dodatków i zwijam.  Kroję bardzo ostrym nożem bez ząbków. 


Smacznego ❤

 

Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja