Ferrero Rocher

FERRERO ROCHER





Masa orzechowa
📌 350 g herbatników kakaowych

📌 3 x 140 g serki homogenizowane waniliowe

📌 3- 5 łyżek cukru pudru

📌 200 g rozpuszczonego masła

📌 3 łyżki kremu czekoladowo - orzechowego ( typu nutella)

📌 200 g posiekanych orzechów laskowych

📌 2.5 szkl. mleka w proszku

📌 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym

Masa śmietankowa
📌 330 ml śmietany 30%

📌500 ml serka mascarpone

📌 1-2 łyżki cukru pudru

📌 2 opakowania śmietan fix

Dekoracja
📌 100g startej mlecznej czekolady

Do miski przekładamy serki homogenizowane, cukier puder i krem czekoladowo- orzechowy, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło , dokładnie łączymy.
Stopniowo dodajemy mleko w proszku i cały czas miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.  Na koniec dodajemy orzechy i mieszamy łyżką. 

Składamy ciasto :

Na spodzie formy 24 x 26 układamy herbatniki kakaowe ➡️ masę orzechową ➡️ herbatniki ➡️ masa kajmakowa ➡️ masa smietankowa ➡️ starta czekolada

Do miski wlewamy schlodzoną śmietankę i ubijamy , ale nie na sztywno,  stopniowo wsypujemy cukier puder i śmietan fix. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy mascarpone i wszystko miksujemy do połączenia składników.  Przekladamy na masę kajmakową.
Wierz posypujemy startą czekoladą.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin .

Smacznego 😀

Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja