Babka cytrynowa



Babka cytrynowa to ciasto , które piekę dość często przed świętami będzie świetną dekoracją świątecznego stołu . 

Planujecie już święta ? Czy jeszcze za wcześnie? 


Przepis dla chętnych: 

🐣 5 jajek  rozm M 

🐣 1/2 szkl. cukru 

🐣3/4 szkl. mąki tortowej 

🐣3/4 szkl. mąki ziemniaczanej

🐣 1/2 szkl. oleju rzepakowego

🐣1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 

🐣 skórka otarta z 1 cytryny 

🐣sok z 1 cytryny 

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier , następnie po 1 żółtku . Na małych obrotach dodajemy olej , skórkę z cytryny i sok, na koniec resztę składników . Przekładamy do formy ok 24 -26 cm średnicy wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą .

Piec w temperaturze 170 ° ok 35-40 min.

Sprawdzam patyczkiem. 

Po wystudzeniu dekoruję lukrem. 

Lukier 

1 białko i ok 1 szklanki cukru pudru,  połączyć mikserem na jednolitą białą masę. Można dodać odrobinę soku z cytryny.



Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja