Babka cytrynowa
Babka cytrynowa to ciasto , które piekę dość często przed świętami będzie świetną dekoracją świątecznego stołu .
Planujecie już święta ? Czy jeszcze za wcześnie?
Przepis dla chętnych:
🐣 5 jajek rozm M
🐣 1/2 szkl. cukru
🐣3/4 szkl. mąki tortowej
🐣3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
🐣 1/2 szkl. oleju rzepakowego
🐣1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
🐣 skórka otarta z 1 cytryny
🐣sok z 1 cytryny
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier , następnie po 1 żółtku . Na małych obrotach dodajemy olej , skórkę z cytryny i sok, na koniec resztę składników . Przekładamy do formy ok 24 -26 cm średnicy wysmarowanej margaryną i wysypaną bułką tartą .
Piec w temperaturze 170 ° ok 35-40 min.
Sprawdzam patyczkiem.
Po wystudzeniu dekoruję lukrem.
Lukier
1 białko i ok 1 szklanki cukru pudru, połączyć mikserem na jednolitą białą masę. Można dodać odrobinę soku z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz