Karpatka bez pieczenia
Hej , karpatka bez pieczenia to pyszne i szybkie do zrobienia ciasto.
Jeśli jeszcze nie robiliście to zróbcie koniecznie.
Budyń gotowany samemu ma zupełnie inny smak niż ten z torebki.
Przepis :
📌 750 ml mleka
📌 140 g cukru
📌 1 cukier wanilinowy
📌 4 żółtka
📌 1 jajko
📌 20 g mąki pszennej
📌 45 g skrobi ziemniaczanej
Do ok. 160 ml mleka dodaję żółtka i jajko , mąkę pszenną i skrobię . Dokładnie mieszam by nie było grudek, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej.
Pozostałą część mleka zagotowuję i do wrzącego dodaję masę jajeczną . Gotuję budyń do momentu zgęstnienia.
Po ugotowaniu przykrywam szczelnie folią tak by dotykała ona budyniu i studzę.
● 300 g masła 82% w temperaturze pokojowej
Masło ucieram mikserem do białości następnie stopniowo dodaję wystudzony budyń.
● 270 g groszku ptysiowego
Do tortownicy o średnicy 26 cm wykładam połowę groszku ptysiowego. Następnie dodaję masę budyniową. Wyrównuję i na wierz wysypuję drugą część groszku ptysiowego. Ważne by dobrze go docisnąć .
Zostawiam chwilę na blacie . Następnie chłodzę w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz