Karpatka bez pieczenia



Hej , karpatka bez pieczenia to pyszne i szybkie do zrobienia ciasto. 

Jeśli jeszcze nie robiliście to zróbcie koniecznie. 

Budyń gotowany samemu ma zupełnie inny smak niż ten z torebki. 


Przepis : 

📌 750 ml mleka 

📌 140 g cukru 

📌 1 cukier wanilinowy

📌 4 żółtka 

📌 1 jajko 

📌 20 g mąki pszennej 

📌 45 g skrobi ziemniaczanej 


Do ok. 160 ml mleka dodaję żółtka i jajko , mąkę pszenną i skrobię . Dokładnie mieszam by nie było grudek, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. 

Pozostałą część mleka zagotowuję i do wrzącego dodaję masę jajeczną . Gotuję budyń do momentu zgęstnienia. 

Po ugotowaniu przykrywam szczelnie folią tak by dotykała ona budyniu i studzę.


● 300 g masła 82% w temperaturze pokojowej 

Masło ucieram mikserem do białości następnie stopniowo dodaję wystudzony budyń. 


●  270 g groszku ptysiowego 


Do tortownicy o średnicy 26 cm wykładam połowę groszku ptysiowego. Następnie dodaję masę budyniową. Wyrównuję i na wierz wysypuję drugą część groszku ptysiowego. Ważne by dobrze go docisnąć . 

Zostawiam chwilę na blacie . Następnie chłodzę w lodówce. 




 


Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja