Beza



Hej , zapraszam na pyszną bezę z kremem i owocami. 


Przepis : 

📌 7 białek 

📌 2 niepełne szklanki drobnego cukru

📌 1 łyżka mąki ziemniaczanej 

📌 1łyżka soku z cytryny 


Białka ubić ze szczyptą soli,  stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier.  Cukier musi się rozpuścić.  Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.  

Na dwóch dużych blachach układam papier do pieczenia, na każdym rysuję okrąg ok 23 cm . Powstałą masę dzielę na 2 części wyrównuję i piekę 2.5 godz.  w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w 110 ° . Po upieczeniu zostawiam w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem przekładam masą.  

📌 500 ml schłodzonej śmietanki 30%

📌250 g mascarpone 

📌 2 łyżki cukru pudru 

Ubijam wszystko na sztywno, pod koniec dodaję trochę ekstraktu waniliowego. 


Na pierwszy blat bezy wykładam kwaskowy dżem wiśniowy, malinowy lub porzeczkowy i większą część masy , przykrywam drugim blatem bezy . Na wierzch wykładam resztę masy i dekoruję owocami. 




Smacznego 😍

Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja