Beza
Hej , zapraszam na pyszną bezę z kremem i owocami.
Przepis :
📌 7 białek
📌 2 niepełne szklanki drobnego cukru
📌 1 łyżka mąki ziemniaczanej
📌 1łyżka soku z cytryny
Białka ubić ze szczyptą soli, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Cukier musi się rozpuścić. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Na dwóch dużych blachach układam papier do pieczenia, na każdym rysuję okrąg ok 23 cm . Powstałą masę dzielę na 2 części wyrównuję i piekę 2.5 godz. w rozgrzanym piekarniku z termoobiegiem w 110 ° . Po upieczeniu zostawiam w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem przekładam masą.
📌 500 ml schłodzonej śmietanki 30%
📌250 g mascarpone
📌 2 łyżki cukru pudru
Ubijam wszystko na sztywno, pod koniec dodaję trochę ekstraktu waniliowego.
Na pierwszy blat bezy wykładam kwaskowy dżem wiśniowy, malinowy lub porzeczkowy i większą część masy , przykrywam drugim blatem bezy . Na wierzch wykładam resztę masy i dekoruję owocami.
Smacznego 😍
Komentarze
Prześlij komentarz