Wiśniowa zebra
Hej , dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto - Wiśniowa zebra .
Pięknie się prezentuje i jest proste w przygotowaniu. Napewno zasmakuje każdemu. Dzięki zastosowaniu oleju Kujawskiego jest idealnie wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Dodatek wiśni świetnie się tu komponuje.
OD 24 lipca do 6 sierpia trwa KONKURS ❤
Zapraszam Was do udziału w konkursie z atrakcyjnymi nagrodami na profilu @kujawski_pl . Do wygrania m.in robot kuchenny Bosh i mikser Kitchen Aid.
Wystarczy zaobserwować profil @kujawski_pl na Instagramie
• Opublikować na swoim publicznym profilu na Instagramie zdjęcie ciasta z wykorzystaniem dowolnego oleju Kujawskiego oraz widoczną na zdjęciu butelką tego oleju Kujawskiego z etykietą.
• Na zdjęciu oznaczyć @kujawski_pl oraz w treści dodać hasztagi #wypieki_z_kujawskim #olejkujawski
Do ciasta warto użyć owoców sezonowych
Przepis:
Potrzebujemy:
* 5 jajek
* 2.5 szkl mąki tortowej
* 1.5 szkl cukru
* 1 szkl oleju @kujawski_pl
* 1 szkl wody gazowanej
* 2 łyżeczki pdp
* 2 łyżeczki cukru wanilinowego
* 3 łyżki kakao
* 3 łyżki mąki
* 500g wiśni wydrylowanych
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier i cukier waniliowy do rozpuszczenia się i po jednym żółtku.
Kiedy masa będzie gęsta dodajemy po trochu mąkę z proszkiem , olej i wodę. Mieszamy na wolnych obrotach.
Dzielimy masę na dwie równe części ( u mnie wyszło po ok 600 g )
Do jednej dodajemy kakao do drugiej mąkę. Po połączeniu składników wykładamy na zmianę po 3 łyżki masy kakaowej i 3 łyżki jasnej na środek blaszki o wymiarach 24 x 28 cm
Na koniec wykładam po całości blaszki połowę wiśni odsączonych z nadmiaru soku.
Piekę ok 60 min w temp. 180 °
Po ok 6 min dokładam resztę wiśni.
Ciasto studzę na kratce.
Materiał sponsorowany @kujawski_pl
Komentarze
Prześlij komentarz