Bułeczki maślane
Hej , bułeczki maślane z kruszonką to zawsze dobry pomysł.
Mała rzecz, a cieszy 😂
Mięciutkie, puchate i pyszne 😋
Łapcie przepis i zróbcie koniecznie .
📌 3/4 szklanki letniego mleka (200 ml)
📌 80 g masła roztopionego i przestudzonego
📌 3 szklanki mąki pszennej
📌 20 g świeżych drożdży lub 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
📌 2 średniej wielkości jajka
📌 1/2 łyżeczki soli
📌 3 łyżki cukru
Przygotuj rozczyn. Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, lekko ciepłe ( nie gorące!) mleko oraz 2 łyżki mąki. Wymieszaj kuchenną rózgą do uzyskania jednolitej konsystencji, odstaw na 10 minut. W tym czasie rozczyn powinien wyraźnie zwiększyć swoją objętość. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostały cukier, sól, jajka, wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj, następnie dodaj rozpuszczone i przestygnięte masło. Użyłam miksera z hakiem, ciasto wyrabiam ok. 5 - 6 minut. Na tym etapie ciasto nie powinno kleić się do dłoni, jeżeli jest potrzeba w czasie wyrabiania dodajemy trochę mąki.
Wyrobione ciasto oprósz delikatnie mąką i pod przykryciem zostaw na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyłóż na blat i przez chwilę wyrabiaj dłonią. Uformuj z ciasta roladę, przekrój na pół i każdą część podziel na kilka mniejszych kawałków, w zależności od tego ile chcesz otrzymać bułeczek. Jeżeli chcesz otrzymać bułki takiej samej wielkości, można skorzystać z pomocy kuchennej wagi. Formę wyłóż papierem do pieczenia, każdy kawałek ciasta wyrabiaj przez chwilę i uformuj z niego bułeczki. Układaj na blasze w odstępach ok. 1 cm. Przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę z
📌 25 g schłodzonego masła
📌 4 łyżki mąki pszennej 📌 2 łyżki cukru
Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka,posyp kruszonką. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 25 minut, aż będą złociste. Po upieczeniu studź na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz