Przekładaniec z masą kajmakową
Przepis :
Masa karpatkowa :
📌 2 łyżki mąki ziemniaczanej
📌 2 łyżki mąki przennej
📌 3/4 szkl cukru
📌 0.5 litra mleka
📌 200 g masła
Dodatkowo:
📌masa kajmakowa
📌 krakersy 32 szt
📌 herbatniki jasne 32 szt
📌 polewa czekoladowa
W szklance mleka rozpuścić obie mąki i cukier. Pozostałe mleko zagotować, następnie dodać przygotowaną wcześniej masę dokładnie mieszając ugotować budyń. Następnie przykryć folią spożywczą i wystudzić.
Kostkę masła utrzeć i stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować na jednolitą masę.
Składamy ciasto w następujący sposób:
16 Herbatników > masa budyniowa > krakersy > masa kajmakowa >krakersy > masa budyniowa > herbatniki
Ciastka układam równo jedne pod drugim i w tym samym kierunku.
Na koniec rozpuszczam polewę i dekoruję.
Komentarze
Prześlij komentarz