Góra lodowa



Polecam Wam pyszne i efektowne ciasto o nazwie 

❤ GÓRA LODOWA ❤ 


Znacie ? Lubicie ? 

Jeśli nie,  koniecznie musicie spróbować 😍


Biszkopt : 

📌 5 jajek 

📌 1 szkl mąki 

📌 1 szkl cukru 

📌 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

📌 2 łyżki kakao 

Przygotowujemy biszkopt.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35/23 i pieczemy 25 min w temp 180 ° . Studzimy i przekrawamy na pół. 


Poncz : 

📌 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 

📌 1 szklanka wrzątku 


Masa budyniowa: 

📌 2 żółtka 

📌 3/4 szkl cukru 

📌 cukier waniliowy 

📌 2 łyżki mąki przennej 

📌 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego 

📌 2 szkl mleka 

📌 200 g masła 


Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gladką masę. Do masy dodajemy mąkę budyń i 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotowujemy i powoli wlewamy masę jajeczną. Często mieszając gotujemy budyń.  

Masa z mleka w proszku : 

📌 250 g masła 

📌 1/2 szkl wody 

📌 1/2 szkl cukru 

📌 2 szkl mleka w proszku + 2 łyżki 

📌 2 łyżki kakao 

Masło zagotuwujemy z wodą i z cukrem , odstawiamy do przestudzenia.  Do ostudzonego masy dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Masę dzielimy na połowę,  do jednej dodajemy 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mleka w proszku.  


Dodatkowo : 

📌 150 g okrągłych biszkoptów pokrojonych na pół 


Składamy ciasto . 

Blat biszkoptu nasączamy,  wykładamy większą połowę masy budyniowej i przykrywam drugim blatem biszkoptu, nasączamy oraz wykładamy pozostałą masę budyniową. Biszkopty kroimy na pół , delikatnie nasączamy i układamy dość gęsto na masie budyniowej. Polecam dać więcej niż ja wtedy efektowniej wygląda w przekroju, mi niestety zabrakło. Masy z mleka w proszku wylewamy na przemian łyżką pomiędzy biszkopty i na ich wierzch. 




Smacznego :) 

Komentarze

instagram @torty_moja_pasja

Copyright © Torty Moja Pasja